Etiologia i czynniki ryzyka

Rak jelita grubego to jeden z najczęściej występujących nowotworów. Najczęściej rozwija się powoli — z niewielkich zmian, zwanych polipami, które przez wiele lat mogą nie dawać żadnych objawów. Niektóre z nich mogą jednak przekształcić się w raka. W tym tekście przeczytasz, jak powstaje rak jelita grubego, kto jest na niego najbardziej narażony oraz jakie czynniki — zarówno genetyczne, jak i związane ze stylem życia — zwiększają ryzyko zachorowania.

 

Jak powstaje rak jelita grubego?

Niemal wszystkie nowotwory jelita grubego powstają na podłożu polipów (pojedynczych lub mnogich), czyli zmian wywodzących się z błony śluzowej do wewnątrz jelita. Ryzyko wystąpienia raka na podłożu polipa zależy od jego budowy histologicznej i wielkości — in większy polip tym wyższe ryzyko rozwoju nowotworu. Najczęściej są to zmiany łagodne, jednak niektóre z nich pod wpływem m.in. mutacji genetycznych mogą się przekształcić w złośliwą postać nowotworu.

 

Zachorowania dziedziczne i rodzinne

Można wyodrębnić dwa typy zachorowań na raka jelita grubego: sporadyczne i rodzinne. Druga grupa obejmuje od 10% do 30% przypadków i ma podłoże dziedziczne. Do najbardziej znanych zespołów zwiększonej predyspozycji do raka jelita grubego należą:

  • Rodzinna polipowatość gruczolakowata (ang. familial adenomatous polyposis, FAP) — to rzadka choroba (1 na 10 tys. urodzeń), w której dochodzi do powstania licznych polipów gruczolakowatych (> 100) w jelicie grubym. Praktycznie u wszystkich chorych dojdzie do rozwoju raka w młodym wieku.
  • Zespół Lyncha (tzw. dziedziczny rak jelita grubego niezwiązany z polipowatością) — u chorych polipy występują w ograniczonej liczbie, ale mają znacznie wyższy potencjał do transformacji w nowotwór złośliwy. Prawdopodobieństwo rozwoju raka sięga 70% i zwykle dochodzi do niego w młodszym wieku.
     
 

Czynniki ryzyka wystąpienia raka jelita grubego podzielić można na cztery grupy: czynniki epidemiologiczne (np. wiek, nadwaga i brak aktywności fizycznej), czynniki genetyczne (tj. rak jelita grubego w rodzinie, choroby genetyczne, polipy, stany zapalne jelit), nieprawidłowy styl życia (przede wszystkim spożycie czerwonego mięsa, tłuszczy zwierzęcych i alkoholu, dieta uboga w błonnik) oraz czynniki mieszane (m.in. palenie tytoniu, radioterapia na obszar miednicy).

 

Zachorowania sporadyczne – co je wywołuje?


Nawet ponad 70% przypadków raka jelita grubego należy do zachorowań sporadycznych, wywoływanych przez przypadkowe mutacje, których wystąpienie jest prawdopodobnie związane z działaniem różnych czynników. Kluczowy jest tu wiek — większość przypadków raka jelita grubego diagnozowana jest u osób powyżej 50 roku życia, jednak wskazać można wpływ wielu różnorodnych czynników środowiskowych, takich jak:

 
ikona - stek

 

Dieta bogata w tłuszcze zwierzęce oraz czerwone i wysoce przetworzone mięso, a uboga w warzywa i owoce (ubogo-resztkowa). Jako jeden z możliwych mechanizmów niekorzystnego działania takiej diety uznaje się wywoływanie przez nią zmian w składzie flory bakteryjnej jelit, co prowadzi do tworzenia przez nią metabolitów o działaniu kancerogennym.

ikona - otyłość

 

Nadwaga i nadmierne spożycie kalorii. Wzrost ryzyka zachorowania jest proporcjonalny do stopnia otyłości, szczególnie wśród mężczyzn — ryzyko wystąpienia raka rośnie o 15% przy każdym wzroście BMI o 5 kg/m2.

ikona

Niska aktywność fizyczna i siedzący tryb życia przyczyniają się do zwiększonego ryzyka rozwoju raka jelita grubego, choć mechanizm tego procesu nie został jeszcze dobrze opisany. Występowanie dwóch powiązanych czynników (otyłości i braku aktywności fizycznej obserwowane jest nawet u 25–33% chorych.

ikona - papieros

 

 

Palenie tytoniu zwiększa ryzyko zachorowania oraz zgonu z powodu raka jelita grubego; wzrasta proporcjonalnie do liczby wypalanych papierosów i lat trwania nałogu, i utrzymuje się nawet do 25 lat po zaprzestaniu palenia. 

 


ikona - alkohol

Spożywanie alkoholu, podobnie jak w przypadku innych nowotworów, podnosi ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Chociaż negatywny wpływ ma każda, nawet najmniejsza, ilość alkoholu, to wzrost ryzyka jest proporcjonalny do ilości spożywanego alkoholu.

ikona - jelito

 

Niektóre choroby zapalne jelit oraz choroby metaboliczne mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworu. Ze zwiększonym ryzykiem zachorowania wiążą się wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego-Crohna, a także otyłość i cukrzyca. W przypadku chorób zapalnych jelit ryzyko zależy od typu zapalenia jelita, długości trwania choroby i jej rozległości. Jednocześnie związek cukrzycy z rakiem jelita grubego nie jest tak jednoznaczny, ale jest ona związana z innymi czynnikami ryzyka, takimi jak otyłość, nieprawidłowa dieta i brak ruchu.

 

[1] Bywalec J, Magalas S. Unaczynienie polipów gruczolakowych w aspekcie oceny ryzyka wystąpienia raka jelita grubego. Postępy Biologii Komórki. 2019;46(1):19-30.
[2] Wojciechowska U, Barańska K, Miklewska M, Didkowska JA. Cancer incidence and mortality in Poland in 2020. Nowotwory. Journal of Oncology 2023;73(3):129-145. DOI: https://doi.org/10.5603/NJO.2023.0026
[3] DeVita VT, Lawrence TS, Rosenberg SA. Devita, Hellman, and Rosenberg's cancer : principles and practice of oncology. Twelfth edition. Philadelphia: Wolters Kluwer; 2023.
[4] Kim Y, Kim Y, Lee S. An association between colonic adenoma and abdominal obesity: a cross-sectional study. BMC Gastroenterol. 2009;9:4.
[5] Haggar FA, Boushey RP. Colorectal cancer epidemiology: incidence, mortality, survival, and risk factors. Clinics in colon and rectal surgery. 2009 Nov;22(04):191-7.