Etiologia i czynniki ryzyka
Data aktualizacji: 2025-02-07
Rak jelita grubego to jeden z najczęściej występujących nowotworów. Najczęściej rozwija się powoli — z niewielkich zmian, zwanych polipami, które przez wiele lat mogą nie dawać żadnych objawów. Niektóre z nich mogą jednak przekształcić się w raka. W tym tekście przeczytasz, jak powstaje rak jelita grubego, kto jest na niego najbardziej narażony oraz jakie czynniki — zarówno genetyczne, jak i związane ze stylem życia — zwiększają ryzyko zachorowania.
Jak powstaje rak jelita grubego?
Niemal wszystkie nowotwory jelita grubego powstają na podłożu polipów (pojedynczych lub mnogich), czyli zmian wywodzących się z błony śluzowej do wewnątrz jelita. Ryzyko wystąpienia raka na podłożu polipa zależy od jego budowy histologicznej i wielkości — in większy polip tym wyższe ryzyko rozwoju nowotworu. Najczęściej są to zmiany łagodne, jednak niektóre z nich pod wpływem m.in. mutacji genetycznych mogą się przekształcić w złośliwą postać nowotworu.
Zachorowania dziedziczne i rodzinne
Można wyodrębnić dwa typy zachorowań na raka jelita grubego: sporadyczne i rodzinne. Druga grupa obejmuje od 10% do 30% przypadków i ma podłoże dziedziczne. Do najbardziej znanych zespołów zwiększonej predyspozycji do raka jelita grubego należą:
- Rodzinna polipowatość gruczolakowata (ang. familial adenomatous polyposis, FAP) — to rzadka choroba (1 na 10 tys. urodzeń), w której dochodzi do powstania licznych polipów gruczolakowatych (> 100) w jelicie grubym. Praktycznie u wszystkich chorych dojdzie do rozwoju raka w młodym wieku.
- Zespół Lyncha (tzw. dziedziczny rak jelita grubego niezwiązany z polipowatością) — u chorych polipy występują w ograniczonej liczbie, ale mają znacznie wyższy potencjał do transformacji w nowotwór złośliwy. Prawdopodobieństwo rozwoju raka sięga 70% i zwykle dochodzi do niego w młodszym wieku.
Zachorowania sporadyczne – co je wywołuje?
Nawet ponad 70% przypadków raka jelita grubego należy do zachorowań sporadycznych, wywoływanych przez przypadkowe mutacje, których wystąpienie jest prawdopodobnie związane z działaniem różnych czynników. Kluczowy jest tu wiek — większość przypadków raka jelita grubego diagnozowana jest u osób powyżej 50 roku życia, jednak wskazać można wpływ wielu różnorodnych czynników środowiskowych, takich jak:
[1] Bywalec J, Magalas S. Unaczynienie polipów gruczolakowych w aspekcie oceny ryzyka wystąpienia raka jelita grubego. Postępy Biologii Komórki. 2019;46(1):19-30.
[2] Wojciechowska U, Barańska K, Miklewska M, Didkowska JA. Cancer incidence and mortality in Poland in 2020. Nowotwory. Journal of Oncology 2023;73(3):129-145. DOI: https://doi.org/10.5603/NJO.2023.0026
[3] DeVita VT, Lawrence TS, Rosenberg SA. Devita, Hellman, and Rosenberg's cancer : principles and practice of oncology. Twelfth edition. Philadelphia: Wolters Kluwer; 2023.
[4] Kim Y, Kim Y, Lee S. An association between colonic adenoma and abdominal obesity: a cross-sectional study. BMC Gastroenterol. 2009;9:4.
[5] Haggar FA, Boushey RP. Colorectal cancer epidemiology: incidence, mortality, survival, and risk factors. Clinics in colon and rectal surgery. 2009 Nov;22(04):191-7.